Top Menu
Language Select
W3C Color Changer
Font Sizer
Background Changer
Banner
Last Updated Date
Kemaskini Pada: 24 Jul 2014
Versi 6.0.3
Footer Menu
Best Viewed
Keratan Akhbar Cetak Keratan Akhbar

Bersama tarik pengunjung sempena TMM 2014

Posted on January 19, 2014, Sunday

LIMBANG: Agensi kerajaan, swasta, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), pengusaha pelancongan dan masyarakat di sini perlu memainkan peranan bersama menarik kemasukan pengunjung ke sini dalam menjayakan Tahun Melawat Malaysia (TMM) 2014.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Kota, Dr Abdul Rahman Ismail berkata Limbang mempunyai produk pelancongannya tersendiri termasuk berasaskan makanan dan pertanian menjadi kekuatan dan perlu dipertingkatkan.

Beliau berkata, kerjasama semua pihak penting dalam melaksanakan pelbagai aktiviti dan program untuk dimuatkan dalam kalendar TMM 2014.

“Limbang mempunyai banyak produk pelancongannya tersendiri, justeru usaha dan kerjasama semua jabatan, NGO, orang ramai dan peniaga perlu mempertingkat produk pelancongan mereka,” katanya ketika ditanya mengenai usaha menjayakan TMM 2014 di Limbang semalam.

Dr Rahman berkata, pelbagai program pelancongan dirancang untuk dilaksanakan dalam memeriahkan TMM 2014 di sini yang mampu menarik kehadiran lebih banyak pelancong.

“Antaranya Karnival Makanan (Mac), Karnival Pendidikan (Jun), Karnival Sukan Rakyat (September) dan sambutan Tahun Baharu di penghujung tahun 2014 ini,” katanya.

Beliau menjelaskan, selain perancangan yang dijalankan di bawah perayaan utama, NGO, swasta dan pengusaha pelancongan turut digalak menjalankan program masingmasing.

“Kegiatan sepanjang tahun perlu disusun untuk memudahkan pelawat mengunjungi sesebuah destinasi di sini dengan memfokuskan pengetahuan tentang produk tempatan iaitu makanan, kesenian, budaya, selain menikmati keindahan alam sekitar daerah ini,” ujarnya.

Dr Rahman berkata, meskipun berdepan dengan kekurangan prasarana pelancongan namun Majlis Daerah Limbang (MDL) sedang mempertingkat kemudahan di tempat menarik setiap tahun membabitkan kawasan Lumpur Bebuak Kampung Meritam.

Dalam pada itu, kawasan pelancongan menjadi habitat monyet berhidung tinggi di Kampung Patiambun juga satu lagi produk pelancongan berpotensi untuk dimajukan jika dibangunkan.

Program-program berterusan ini memerlukan peruntukan besar dan kita berharap Kementerian Pelancongan melihat perkara ini kerana Limbang merupakan pintu masuk utama di negeri ini khususnya melibatkan pengunjung dari negara jiran, Brunei.

Sementara itu, jelasnya, Limbang juga antara daerah agak terkenal di Malaysia.

“Kadang-kadang ia terkenal dalam bentuk negatif misalnya masalah dadah, masalah tuntutan dan sebagainya.

“Kita ingin mengubah persepsi buruk itu kerana Limbang juga terkenal dengan produknya tersendiri,” tegas nya.

Katanya, kedudukan geografi Limbang yang terhimpit di antara negara jiran dan jumlah penduduk yang tidak ramai menjadi faktor yang menjejaskan pergerakan dari segi ekonomi.

“Oleh sebab itu, ekonomi Limbang amat memerlukan dan bergantung kepada pergerakan keluar dan masuk pengunjung.

“Dengan adanya program pelancongan selain produk makanan dan pertanian, Limbang mampu dipromosikan bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di Kawasan Pembangunan ASEAN Timur atau BIMP-EAGA bagi menyuntik pembangunan ekonomi di kawasan kawasan terlibat,” katanya.


Keluarga nelayan terselamat daripada ancaman rumah roboh

Oleh : NewsDesk

Tarikh Disiarkan : 25-Jan-2014

 

LIMBANG, Jumaat — Sebuah keluarga nelayan terselamat dalam kejadian rumah roboh di Kampung Limpaku Pinang awal hari ini. Menurut mangsa, Mohd Daud Sidop,55, beliau terjaga pada jam 3 pagi terkejut apabila rumah yang didiaminya tiba-tiba roboh. Beliau yang bersama dengan isteri, Rohani Chuchu, 45, dan seorang cucu berada di rumah pada ketika itu manakala enam anaknya yang tiada berada di rumah.

Ketua Kampung Limpaku Pinang, Simatzaman yang juga saudara mangsa memberitahu dua daripada anaknya berada di asrama, manakala tiga lagi bekerja di Miri dan seorang lagi anaknya sudah berkahwin berada di Brunei.

Semasa kejadian jelasnya, jiran sempat membantu termasuk memanggil nama Mohd Daud yang masih berada di dalam rumah yang sudah roboh dan berada di atas air. Semua yang berada di lokasi bersyukur kerana bahagian atap rumah berkenaan tidak roboh. Simatzaman berkata, beberapa agensi kerajaan termasuk Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Baitulmal, Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM), Persatuan Nelayan Kawasan Limbang (PNKL) dan agensi lain turun padang membantu meringankan beban mangsa.

Ketua Bomba Zon Limbang Annuar Shadzat Merdzuki ketika di hubungi semalam berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan sekitar jam tiga pagi. "Seramai empat anggota kita bersama JKM, Pejabat Residen bergegas ke lokasi kejadian yang mengambil masa perjalanan sekitar 30 minit menggunakan bot," ujarnya lagi. Jelas Annuar, hasil siasatan awal mendapati struktur rumah yang lemah dan tidak dapat menampung saiz rumah terbabit menyebabkan bumbung rumah roboh dan jatuh menyembah bumi


Sumber :- Utusan Sarawak

 


 

 
|